Recensie - Havenloods april 2004

Kalinka maakt stap naar grotere podia

Kalinka geeft eigen gezicht aan kennismaking met Russische cultuur en traditie.
Russisch-Oekraiens ensemble maakt stap naar grotere podia

door Dick Snijders, Havenloods april 2004

Capelle - Tijdens de eerste van een tweetal uitverkochte voorstellingen presenteerde het zang- en dansensemble Kalinka zondag 14 april de cd "Met hart en ziel" in het Isala theater. Gezien de belangstelling voor de voorstellingen in het Capelse theater lijkt de doelstelling van de cd al gehaald voordat deze in omloop was gebracht. Het schijfje is namelijk vooral bedoeld om ook de wat grotere theaters in Nederland voor het Russisch-Oekra´ens ensemble warm te laten lopen.

Terwijl veel koren hemel en aarde moeten bewegen om het ledental op peil te houden, ziet Kalinka het aantal zangers en zangeressen eerder stijgen dan dalen. "maar voor de dansgroep zouden we zeker nog wat mannen kunnen gebruiken" benadrukt pr-commissaris Wim Kamman. Waarmee gelijk duidelijk wordt gemaakt dat Kalinka uit een drietal "poten" bestaat: een dansgroep, een koor en een orkest.

Bij het presentatieoptreden in Capelle was er, zoals altijd wanneer Kalinka naar buiten treedt, een duidelijke rol voor de dansgroep weggelegd. Die rol is er vanzelfsprekend niet op de cd, waarvoor koor en orkest vooral hun best gedaan hebben alles perfect op de geluidsdragen te krijgen. Toch is op de schijf ook iets te vinden van wat waarschijnlijk de aantrekkingskracht vormt van Kalinka. Het professioneel begeleide gezelschap is in de loop van de jaren artistiek enorm gegroeid, maar brengt het publiek nog altijd terug naar een traditie die op een ietwat mysterieuze manier net iets anders is dan de onze.

Hoewel Kalinka in 1968 in Rotterdam werd opgericht, gaat de geschiedenis van het gezelschap goed beschouwd verder terug. Het waren oorspronkelijk vooral Russische en Oekra´ense vrouwen die zich verenigden. Tijdens de tweede wereldoorlog waren zij in werkkampen ook met Nederlanders in contact gekomen en huwelijken na 1945 brachten hen naar Nederland. Net als veel andere verenigingen in den lande, vormde de voorloper van Kalinka vooral een gezelligheidsclub, die af en toe ook optredens verzorgde. "Dat veranderde al vrij snel nadat Kalinka in 1968 een officiele vereniging werd" vertelt secretaris Lidwien Beijk. "Er raakten ook Nederlanders betrokken bij de vereniging. Volgens mij is dat het unieke van Kalinka, het werd een gemengde vereniging en dat is het nog steeds. Nederlanders spelen nu een belangrijke rol, maar nog altijd is ongeveer een vijfde afkomstig uit Rusland, Oekra´ne en Wit-Rusland. Van de nederlandse leden zijn er veel die het gewoon mooi vinden, maar we hebben er ook die beroepsmatig of vanuit een studie bij Rusland betrokken zijn."

Verandering

Kalinka mag dan nog steeds "die gemengde vereniging" zijn, er zijn in de loop van de jaren heel wat zaken veranderd. Kamman en Beijk hebben geen van beiden de beginjaren meegemaakt, maar de verhalen staan hen levendig voor de geest. "Daaruit begrijp ik altijd dat vooral de beleving van nu heel anders is dan die van de jaren 60", geeft Kamman aan. "Toen was het voor en na een optreden altijd een groot feest. Dat is hartstikke leuk, maar ik denk dat voor het publiek de situatie van nu een stuk beter is. We leven helemaal naar een optreden toe en hebben een professionele dirigent die ons ook echt gestructureerd aan het programma laat houden." "Het accent is duidelijk verschoven in de richting van meer artistiek presteren" vult Beijk aan. "vroeger was Kalinka meer een vereniging, waarbij ontmoeting en hulp voorop stonden. Nu we professionele leiding hebben, staat het artistiek peil veel meer voorop."

Het tweetal heeft echter nog maar net de professionalisering van het gezelschap benadrukt, als duidelijk wordt dat nog altijd een belangrijk deel van die Russische neiging tot gezelligheid en feesten is gebleven. Dat blijkt uit het langduring samenzijn na de wekelijkse repetities, maar ook uit de bereidheid om iets voor de vereniging te doen. Onder leiding van Kammans echtgenote is de afgelopen maanden door een flinke club vrouwen hard gewerkt om eigenhandig de kostuums weer in orde te krijgen en ook bij feesten staan heel wat leden te trappelen om een steentje bij te dragen." Dat heeft mij altijd verbaasd bij Kalinka" zegt de pr-commissaris, die als tenor in het koor te horen is. "mensen zijn altijd bereid om mee te werken. En het leuke is dan dat mensen vaak over allerlei andere artistieke capaciteiten blijken te beschikken."

Opnames

De optredens in het Isala theater komen voor Kalinka na een periode waarin de cd-opnames centraal stonden. De cd is in belangrijke mate bedoeld om bij theaters meer bekendheid te verwerven" vertelt Lidwien Beijk. "Ons beleid is er nu op gericht misschien wat minder optredens per jaar te verzorgen, maar wel in wat grotere zalen. Daar hebben we namelijk het podium om te laten horen en zien wat we allemaal kunnen. We vinden namelijk dat we genoeg kwaliteit in huis hebben om te laten zien wat we hebben. Dat hoeft niet perse te passen in een bepaald cultureel programma. Alleen een optreden van Kalinka kan ook mensen naar het theater trekken. Wij hebben een orkest dat op authentieke instrumenten speelt, we hebben een goed koor en we hebben een dansgroep, waar heel wat van wordt verwacht. Uit de volksdanswereld komen wel eens dansers bij ons kijken, maar vaak vinden die het toch veel te moeilijk."

Tijdens de cd-presentatie was te zien wat van de dansers allemaal wordt verwacht. Op de cd is dat natuurlijk niet te horen. Toch geeft de cd "Met Hart en Ziel" een goede indruk van de kwaliteiten van Kalinka en de manier waarop met de Russische cultuur wordt omgegaan. Geïnteresseerden die de optredens hebben gemist kunnen een exemplaar bestellen bij secretaris Lidwien Beijk, tel. (010) 4663129 of via secretaris@kalinka.nu. Wie zich als lid wil aanmelden of een optreden van Kalinka wil boeken kan daar ook terecht.