Recensie - Volksdans, no 3, 2002

Ontroerend mooie zang

Cees Tempel in Volksdans no 3, 2002

"Indrukwekkende zang maar helaas weinig dans", luidde de kop van de recensie van de cd-presentatie van Kalinka in het vorige nummer van Volksdans. Met veel genoegen heb ik de cd van de groep beluisterd. Koroboeshka, het lied over de marskramer die zijn koopwaar aan meisjes probeert te verkopen, klinkt verrassender dan de uitvoering van hetzelfde lied op de cd van het programma MIX 6. Of en hoeveel Katja moest betalen weet alleen het rogge op het veld.

Onder de algehele artistieke leiding van Grigori Sarolea, koorrepetitor Irina Gorvanko en orkestrepetitor Bouke Feleus heeft Kalinka een cd opgenomen met liederen uit Rusland en Oekra´ne van een ongekend hoge kwaliteit. Ontroerend mooi klinkt Orenboergski platok, over een dochter die haar moeder een schouderdoek geeft om in de koude sneeuwstorm toch warm te blijven. Voor de dansers is er tenslotte een prachtige opname van Bjelolitsa-kruglolitsa, met afwisselende zang door de vrouwen, de mannen en het gehele koor.

Werelddansfestival

fragment uit artikel van Ella Loos in Volksdans no 3, 2002

Bruisend dansfeest trekt deelnemers uit allerlei culturen

De groep Kalinka danst een medley van streekgebonden stijlen uit Rusland. Vanuit een kring worden steeds solo's en duetten ingezet. De verschillen tussen de stijlen worden daardoor glashelder en ze worden technisch heel beheerst uitgevoerd. De typerende bewegingen zijn soms heel verrassend, zoals de stramgestrekte armen waarmee een danseres lichtvoetig rondspringt.