Recensie - Oekraïne Magazine, zomer 2002

Kalinka, een feest voor oog en oor

Jan Bloemkolk, Utrecht, uit Oekra´ne magazine zomer 2002

Een groep met een lange traditie op het gebied van de Russisch-Oekra´ense zang- en danscultuur is het ensemble Kalinka. Het ensemble begon vlak na de Tweede Wereldoorlog als een ontmoetingsplek voornamelijk voor ge´mmigreerde Russische en Oekra´ense vrouwen. Na een herstart als officiŰle vereniging in 1968, is Kalinka uitgegroeid tot een ensemble waarin Nederlanders, die de Russisch-Oekra´ense folklore in hun hart hebben gesloten samen met mensen die de Slavische ziel bij hun geboorte meekregen, zich vol overgave wijden aan deze folkloristische kunstbeoefening.

Binnen Kalinka komt een verbintenis tot stand tussen de Russische emotionaliteit en de Rotterdamse nuchterheid. Dit klinkt door in de muziek van Kalinka. Op de CD "Met Hart en Ziel" is dit ook duidelijk te horen. Op deze CD staan liederen uit Rusland en Oekra´ne, alle gezongen in de oorspronkelijke taal. De liederen zijn overwegend vrolijk van karakter, maar weerspiegelen ook vaak het zware en landelijk bestaan. Voor wie deze cultuur een warm hart toedraagt is deze CD zeker een aanrader. Ze neemt u mee diep in de cultuur van Rusland en Oekra´ne waardoor je meegezogen wordt naar de Slavische ziel.

Het Kalinka ensemble wordt artistiek geleid voor Grigori Sarolea, die zijn sporen op dit gebied ruimschoots verdiend heeft. Daarin werkt hij samen met Olimjon Beknazarov. Hij werd geboren in Oezbekistan en is aangesteld als choreograaf bij Kalinka. U kunt natuurlijk ook een voorstelling van Kalinka bijwonen en naast de dans en muziek ook de prachtige kleding bewonderen.

De CD "Met hart en ziel" is te bestellen door Ç 17,00 over te schrijven op girorekening 2341897 tnv Mw. C. van Huet-van Zwam te Capelle a/d IJssel.