Het ensemble

Russisch Oekraiens Zang en Dansensemble Kalinka 2009
 • Zang: gemengd koor & solisten
 • Dans: gemengde dansgroep
 • Orkest: traditionele Oost-Europese en westerse instrumenten
 • Kostuums: een kwaliteit van Kalinka op zichzelf

  Achtergrond van Kalinka

 • Hoe het allemaal is begonnen
 • Ziel en succes
 • Oorsprong van de muziek en dans  Hoe het allemaal is begonnen

  Het begin

  Tijdens de tweede wereldoorlog transporteerde Nazi Duitsland vele jonge vrouwen uit het westen van de Sovjet Unie (Rusland, Oekraïne, Wit Rusland) naar Duitsland en onder dwang te werk gesteld. Ondanks dat het verboden was maakten deze vrouwen daar onder andere kennis met Nederlandse mannen die daar gedwongen moesten werken.

  Aan het einde van de oorlog, durfden vele van deze vrouwen niet terug te keren naar hun moederland omdat zij het risico liepen door Stalin als langverraadsters te worden veroordeeld. Zij kozen dus vaak om met hun nieuwe geliefden mee te gaan en zo kwamen in Nederland er enkele duizenden van deze vrouwen terecht. Voor meer informatie zie het boek "Nadjezda"

  Het begin

  Hier in het ook door de oorlog getroffen Nederland hadden ze het allesbehalve gemakkelijk en zochten steun bij hun lotgenoten. Ze deelden met elkaar hun problemen en heimwee naar hun onbereikbare familie en moederland.

  De 'Russinnen' zongen, dansten en maakten muziek uit hun eigen cultuur en richten zang- en dansgroepjes op. Sommigen van deze ensembles traden met succes op en floreerden, met anderen ging het minder goed door meningsverschillen of omstandigheden en verdwenen weer. Ook voelden geregeld Nederlandse mannen en vrouwen zich tot de muziek en dans aangetrokken en sloten zich bij een van de ensembles aan.

  In november 1968 ontstond uit het samengaan van enkele groepjes een nieuw ensemble. De deelnemers richtten een officiële vereniging op onder de naam "Kalinka" en vestigden deze statutair in Rotterdam. Dit bleek het begin van een opvallende en unieke verschijning binnen de muziek- en danswereld in Nederland.

  Ziel en succes

  Kalinka heeft een indrukwekkende staat van dienst. Vele succesvolle optredens bij zeer verschillende gelegenheden heeft zij op haar naam; ze trad op voor radio en TV, in binnen- en buitenland, in grotere en kleinere theaters. Kalinka maakte tournees in Oost-Europa en gaf humanitaire hulp door bijvoorbeeld benefietconcerten te organiseren. Bij ieder optreden brengt Kalinka vreugde en ontroering bij het publiek.

  poster De Bruiloft

  poster Kalinka

  In 2004 vierde Kalinka haar 35-jarig jubileum met een speciale tentoonstelling, een gedenkboek en een tournee van hun show . Vanaf het najaar 2006 bracht Kalinka haar nieuwe programma De Bruiloft op de planken en in 2009 de jubileum show 'Kalinka (40 jaar)'.

  Kalinka vormt een gelukkige verbintenis tussen de Slavische ziel en emotionaliteit aan de ene kant en de Nederlandse nuchterheid aan de andere kant. Bovendien heeft de vereniging een grote sociale betekenis. Mensen met een Slavische achtergrond vinden hier weer een stukje "thuis".

  Kalinka is in de jaren zowel in kwaliteit als in kwantiteit sterk gegroeid en is thans een theatergroep met een groot gemengd koor, een flink orkest en een enthousiaste dansgroep met vele jonge mensen. Het ensemble staat onder professionele leiding en treedt steeds vaker op grotere podia op.

  Oorsprong van de muziek en dans

  Rusland is het grootste land van Europa en heeft als hoofdstad Moskou. Het land is 400 maal groter dan Nederland. De zang- en dansnummers van Kalinka komen veelal uit de omgeving van Moskou. Zij worden gekenmerkt door zowel vrolijke, ge´mproviseerde als rustige en vloeiende dansen. In de liedjes worden meisjes, seizoenen, bloemen en liefdesaffaires op speelse wijze bezongen.

  Oekraïne is een republiek ten zuidwesten van Rusland met als hoofdstad Kiev. Het land, het op een na grootste van Europa, grenst in het zuiden aan de Zwarte Zee en wordt doorsneden door de rivier de Djnepr. De danspatronen zijn gecompliceerd, wervelend en met veel vaart. De liedjes zijn zowel gedragen als ondeugend.

  Wit Rusland is een republiek met als hoofdstad Minsk. Het land is vijfmaal groter dan Nederland en grenst in het westen aan Polen en in het zuiden aan Oekraïne. De dansen hebben een regelmatig tempo en zijn zacht, helder en ongedwongen. De liedjes zijn zowel gedragen als speels, afhankelijk van de situatie.